TERITORIU

Altitudinea moderată și clima blândă a Dealurilor Tirolului oferă un mediu ideal pentru cultivarea viței de vie nobile, într-o regiune favorabilă vinurilor roșii de înaltă calitate.

PEISAJ

Peisajul Tirolului este modelat de văi și dealuri line cu altitudini cuprinse între 220 și 290 m, formând platouri la diferite înălțimi. Livezi, pășuni și păduri străvechi înconjoară podgoria, căprioarele ascultă ciripitul păsărilor și zumzetul albinelor, iar în adâncuri se ascund fosile prinse în rocile tortoniene, formate cu milioane de ani în urmă.

SOLURI

Veșmânt specific al dealurilor bănățene, solurile scheletice (podzoluri, soluri brun-roșcate și nisipoase) bogate în fier și microelemente oferă o strălucire deosebită vinurilor, în special celor roșii.

Pe Dealurile Tirolului, solurile (brune argiloiluviale, brune luvice, luvisoluri albice) au evoluat deasupra unor straturi preistorice (nisipuri, nisipuri argiloase, marne si argile). La câțiva pași de podgoriile noastre, depozitul fosilifer din Tirol ne poartă într-o eră străveche a Terrei, Tortonianul. Ascunse în adâncuri, fosilele (moluște cu cochilie, alge calcaroase, corali sau scoici) șoptesc povești misterioase, de acum multe milioane de ani, când apele mării scăldau aceste meleaguri.

CLIMĂ

Clima temperat continentală cu influențe mediteraneene, asigură o temperatură medie anuală de +10 grade Celsius, cu toamne lungi. Ca o particularitate a microclimatului local, în luna august, variația de temperatură între zi și noapte poate ajunge la peste 20 de grade Celsius, cu un impact benefic asupra evoluției strugurilor.

Clima: temperat continentală, cu influențe mediteraneene.
Temperatura medie anuală: 10°C.
Temperatura medie pe anotimpuri: iarna 0,5°C, primăvara 9,7°C, vara 19,4°C, toamna 10,4°C.
Precipitații medii anuale: 841,2 mm.

SPECIFIC UMAN

În Tirol, istoria, tradiția și viața cotidiană a localnicilor s-au împletit dintotdeauna cu via și vinurile.
Definitorie pentru zonă, viticultura este ocupația tradițională a localnicilor, cea care a făcut celebru Tirolul Bănățean. Încă din 1810, documentele istorice (planuri cadastrale ale satului, întocmite de administrația camerală austriacă) arată că primilor locuitori le-au fost alocate terenuri pentru plantarea viilor. O posibilă explicație ar fi că printre aceștia se numărau familii din Tirolul de Sud, familiarizate cu viticultura, dar și faptul că în zonă existau deja preocupări pentru culturile viticole.
În timp, la Königsgnad au venit mulți alți coloniști (din Bavaria, Boemia, Moravia, Austria, Silezia și din comitatul Carașului). Mix multicultural, satul a păstrat însă limba și obiceiurile germane, în special muzica și dansurile, fără îndoială acompaniate și de vinuri.
Deși mulți dintre foștii locuitori au plecat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, tradiția vinului a dăinuit. Peste patru sute de hectare de podgorii produceau vinuri variate, multe medaliate cu aur și argint (Cabernet Sauvingnon, Merlot, Traminer și Muscat Ottonel), care au făcut din Tirol o marcă recunoscută de vinuri din Banat.
CRAMA VALEAEDEN
Sat Tirol 327, comuna Doclin
Jud. Caraș Severin, Romania
VALEAEDEN S.R.L.
Str. Tudor Vladimirescu 96
307160 Dumbrăvița, jud. Timiș
Romania
CONTACT
+40 (0)355 422 994
info@valeaeden.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram